Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Podcastserie: Inside the Box - prylar och personer i en globaliserad värld

Vilket föremål gömmer sig i lådan – och hur kan det berätta historier om vår värld?

I september 2019 startade en ny livepodd: Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld. Serien produceras av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Världskulturmuseet och Folkuniversitetet.

Inside the Box är en samtalsserie som också produceras som en podcast. Programledare hösten 2019 har varit kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”. Under 2020 kommer Helen Arfvidsson att ta över stafettpinnen som moderator.

Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Podden läggs upp kontinuerligt på "poddställen", exempelvis Itunes och Spotify. Du kan också lyssna via ljudfilen härifrån direkt!

Listen to "Inside the Box - en livepodd" on Spreaker.


 


Programmet för våren 2020

Under våren 2020 kommer sex nya avsnitt av serien Inside the Box. Programledare under våren 2020 är Helen Arfvidsson som tillsammans med forskare, författare, museipersonal och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”.

Varför brinner Wiphalan?
Torsdag 27 februari, 14:00-15:00
Flaggan Wiphala symboliserar de latinamerikanska ursprungsfolkens kamp. Men den är omtvistad och provokativ. I nyheterna från Chile och Bolivia ser vi hur den förenar protesterande, men också hur den bränns. Socialantropologen Anders Burman, Erika Ticona, antropolog, textilkonsthantverkare och aktivist av aymaraursprung, och Adriana Muñoz, arkeolog och intendent på Världskulturmuseet, reder ut varför.

Kyliga expeditioner
Torsdag 12 mars, 14:00-15:00
Expeditioner till Antarktis eller Arktis. Detta är något som kan få oss att drömma om äventyr. Men hur var det egentligen? Vilka reste och varför? Vilka spår lämnade de efter sig? Hur beskriver vi expeditionerna idag? Möt arkeologen Jonathan Westin och Andrea Castro, professor i spanska, som båda kan ge olika inblick i expeditioner som fenomen.

Kongo – vilka äger landets historia? OBS! INSTÄLLT - nytt datum kommer
Torsdag 26 mars, 14:00-15:00
Det finns många föremål från Kongo i svenska samlingar. Hur kan texter, bilder och föremål berätta en annan historia än den vi tror oss känna till? Vad gör vi med insikten att ”vi äger deras historia”? Möt Pia Lundqvist (historiker), Josef Nsumbu (pastor i Equmeniakyrkan och teol dr i missionsvetenskap), Michael Barrett (intendent på Etnografiska museet i Stockholm) och Cecilia Järdemar (konstnär) i ett samtal om Kongolesiskt kulturarv.

Paracastextilierna OBS! INSTÄLLT - nytt datum kommer
Torsdag 9 april, 14:00-15:00
De är 2 500 år gamla, i mycket gott skick och användes som svepning till de döda, som sittandes i korgar omsveptes av ytterligare lager av textil och placerades i gravkammare. Vi pratar hisnande tidsperspektiv, evighet och förgänglighet med textilkonservatorn Anna Javér, textilvetaren Cecilia Candreus och Bodil Jönsson, fysiker och tidsfilosof.

Vandring, japanska skogsbad och träd på recept OBS! INSTÄLLT - nytt datum kommer
Torsdag 23 april, 15:30-16:30 (Annan tid pga del av Vetenskapsfestivalen)
Med livets träd från Mexico tar vi oss an rörelsens kulturarv och naturens hälsofrämjande effekter. Vi pratar hälsa, skogsbad och förhållandet mellan människor och träd tillsammans med historikern Daniel Svensson och Eva Sahlin, doktor i miljöpsykologi.

Superfood och matkultur som aktivism
Torsdag 7 maj, 14:00-15:00
Malen mumie eller gojibär? Hur har vi tänkt kring hälsofrämjande mat genom tiderna? Vilken mat har varit politisk? Vi har bjudit in måltidsforskaren Richard Tellström och egyptologen Sofia Häggman för att samtala om något som ligger oss alla varmt om hjärtat – mat!

VÄLKOMNA!
 


Programmet för hösten 2019

Egypten, mumier och skarabéer
5 sep 2019, 14:00-15:00

Visst lockar Egypten, mumier och skarabéer fantasin och skapar filmiska bilder i ditt inre? Men hur är det att gräva upp mänskliga kvarlevor? Vi pratar idén om ”Indiana Jones-arkeologen”, etik och vördnad med Maria Nilsson, svensk arkeolog känd från National Geographic Channel, Monica Gustafsson från Västarvet/Kulturarvsakademin som arbetar med frågor om mänskliga kvarlevor på Sveriges museer samt Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet.

Vem är du?
19 sep 2019, 14:00-15:00

Att söka sina rötter med ett DNA-test blir allt vanligare. Men vad är det vi gör när vi DNA-testar oss? Vad vet vi och varför behöver vi veta? Vi tittar närmare på fenomenet med författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs och Kristian Kristiansen, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.

”Då har Japan upphört att vara Japan”
3 okt 2019, 14:00-15:00

Film, mode, mat och livsstil. Intresset för Japan och dess kulturyttringar är stort. Vad fascinerar och vad händer när vi i väst tar till oss Japansk kultur? Vi djupdyker i fenomenet japonism och teceremonin Chanoyu tillsammans med Thomas Ekholm, doktor i japansk historia och Världskulturmuseernas Japanintendent Petra Holmberg.

Fallet Benin
17 okt 2019, 14:00-15:00

Minst 2 000 föremål från Benin i Nigeria förvaltas av europeiska och amerikanska museer. Nästan alla från den brittiska plundringen av Benin City 1897. Ska vi lämna tillbaka dem? Vi diskuterar etik, makt och juridik tillsammans med Staffan Lundén, doktor i arkeologi vid Göteborgs universitet och Michael Barrett, intendent på Statens museer för världskultur.


Samiska myter i kamp och konst
31 okt 2019, 14:00-15:00

I fyrtio år har hon broderat sina bilder. Stygn för stygn berättat om stjärnhimlen och renarna, om övergrepp och uppror. Vi diskuterar det samiska kulturarvet med konstnären Britta Marakatt-Labba och konstnärsduon Cooper & Gorfer, som tillsammans har skildrat den samiska kulturen med fokus på kvinnorna i utställningen Interruptions.


Projektledare Inside the Box


Jenny Högström Berntson, projektsamordnare, Centrum för kritiska kulturarvstudier (CCHS), Göteborgs universitet, tel: 031-786 4409, 0766-184409, e-post: jenny.hogstrom@gu.se

Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig, Världskulturmuseet, tel: 010-456 1277, e-post: rebecka.bukovinszky@varldskulturmuseerna.se

Sidansvarig: Jenny Högström Berntson|Sidan uppdaterades: 2020-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://criticalheritagestudies.gu.se/svenska/inside-the-box/
Utskriftsdatum: 2020-08-14