Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Podcastserie: Inside the Box - prylar och personer i en globaliserad värld

Vilket föremål gömmer sig i lådan – och hur kan det berätta historier om vår värld?

I september 2019 startar en ny livepodd: Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld. Serien produceras av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Världskulturmuseet och Folkuniversitetet.

Inside the Box är en samtalsserie som också produceras som en podcast. Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”.

Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Podden läggs upp kontinuerligt på "poddställen", exempelvis Itunes och Spotify. Du kan också lyssna via ljudfilen härifrån direkt!

Listen to "Inside the Box - en livepodd" on Spreaker.


 

Programmet för hösten 2019

Egypten, mumier och skarabéer
5 sep 2019, 14:00-15:00

Visst lockar Egypten, mumier och skarabéer fantasin och skapar filmiska bilder i ditt inre? Men hur är det att gräva upp mänskliga kvarlevor? Vi pratar idén om ”Indiana Jones-arkeologen”, etik och vördnad med Maria Nilsson, svensk arkeolog känd från National Geographic Channel, Monica Gustafsson från Västarvet/Kulturarvsakademin som arbetar med frågor om mänskliga kvarlevor på Sveriges museer samt Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet.

Vem är du?
19 sep 2019, 14:00-15:00

Att söka sina rötter med ett DNA-test blir allt vanligare. Men vad är det vi gör när vi DNA-testar oss? Vad vet vi och varför behöver vi veta? Vi tittar närmare på fenomenet med författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs och Kristian Kristiansen, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.

”Då har Japan upphört att vara Japan”
3 okt 2019, 14:00-15:00

Film, mode, mat och livsstil. Intresset för Japan och dess kulturyttringar är stort. Vad fascinerar och vad händer när vi i väst tar till oss Japansk kultur? Vi djupdyker i fenomenet japonism och teceremonin Chanoyu tillsammans med Thomas Ekholm, doktor i japansk historia och Världskulturmuseernas Japanintendent Petra Holmberg.

Fallet Benin
17 okt 2019, 14:00-15:00

Minst 2 000 föremål från Benin i Nigeria förvaltas av europeiska och amerikanska museer. Nästan alla från den brittiska plundringen av Benin City 1897. Ska vi lämna tillbaka dem? Vi diskuterar etik, makt och juridik tillsammans med Staffan Lundén, doktor i arkeologi vid Göteborgs universitet och Michael Barrett, intendent på Statens museer för världskultur.


Samiska myter i kamp och konst
31 okt 2019, 14:00-15:00

I fyrtio år har hon broderat sina bilder. Stygn för stygn berättat om stjärnhimlen och renarna, om övergrepp och uppror. Vi diskuterar det samiska kulturarvet med konstnären Britta Marakatt-Labba och konstnärsduon Cooper & Gorfer, som tillsammans har skildrat den samiska kulturen med fokus på kvinnorna i utställningen Interruptions.

Välkomna!

Inside the Box 2020

Vi planerar för 12 nya avsnitt under 2020. När programmet är klart läggs information in här.

 

Sidansvarig: Jenny Högström Berntson|Sidan uppdaterades: 2019-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?