Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

UGOT Challenges till Almedalen

Nyhet: 2017-06-07

Göteborgs universitet har fokus på de globala samhällsutmaningarna vid årets Almedalsvecka. Det sker med hjälp av den tvärvetenskapliga storsatsningen UGOT Challenges som blir huvudnummer på den Västsvenska arenan där universitetet medverkar sedan starten 2012.

- Almedalen är en viktig mötesplats för att diskutera hur vi löser de stora samhällsfrågorna med avgörande betydelse för världens framtid. Flera av dessa frågor arbetar vi med inom de olika UGOT-centrumen, säger Staffan Edén, vicerektor för forskning vid Göteborgs universitet.

Göteborgs universitet medverkar för sjätte året i rad på Västsvenska arenan - en gemensam plattform för ett antal stora aktörer i Västra Götalandsregionen. Utöver Göteborgs universitet ingår Chalmers, Högskolan Väst, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Västsvenska Handelskammaren, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Det övergripande syftet är att lyfta stora och viktiga frågor av nationell/internationell betydelse där Västsverige kan bidra med förslag till lösningar.

I år handlar Göteborgs universitets medverkan på Västsvenska arenan främst om UGOT Challenges och dess sex olika centrum. De deltar med varsitt seminarium och de forskningsområden som lyfts är åldrande, antibiotikaresistens, kollektivt handlande, vattenbruk, kulturarv och kemikalieanvändning.

De flesta av deltagarna från UGOT Challenges har varit i Almedalen någon gång tidigare, bland dem finns också en och annan riktig Almedalsräv. Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap, deltar för fjärde gången. Han tycker att Almedalen är värt priset av allt det förberedelsejobb som läggs ned och att det bara blivit roligare för varje år.

- Genom Almedalen har vår forskning definitivt blivit mer allmänt känd och det har också inneburit viktiga möjligheter för nätverkande både inom och utanför GU. Inte minst viktigt är det att träffa olika makthavare från Stockholm, där ju vi från landsorten har ett underläge gentemot stockholmarna, säger Ingmar Skoog.

Utöver egna seminarier arrangerar Göteborgs universitet tillsammans med övriga lärosäten på Västsvenska arenan en särskild akademikväll. Vid sidan av ett seminarium om digitalisering, Medborgarskap i det digitala samhället – hur då då?, innehåller denna även ett ”faktaresistens-quiz” där publiken får möta rektorerna för de fem lärosätena som tävlande.

- Digitalisering och faktaresistens är ju på allas läppar just nu. Det är väldigt aktuella frågor men framför allt är det områden som vi som universitet ständigt måste arbeta med, säger universitetets tillträdande rektor Eva Wiberg.

För Eva Wiberg blir årets Almedalsvecka speciell. Det är hennes första vecka på nya jobbet. Förutom faktaresistens-quizet kommer hon även att delta aktivt i ett par olika seminariepaneler – en om rekrytering av globala talanger på Västsvenska arenan och en om hur forskning och akademi påverkas i en allt mer protektionistisk värld, i SUHF:s regi.

- För övrigt tänker jag använda tiden till att lära känna de medarbetare och studenter som deltar från Göteborgs universitet. Jag hoppas också att det ska bli tid att diskutera med min nya ledningsgrupp som kommer att vara i Almedalen med mig, säger Eva Wiberg.

Utöver att Göteborgs universitet medverkar på Västsvenska Arenan, deltar många av universitetets forskare exempelvis som seminariedeltagare eller moderatorer i andra sammanhang och på andra arenor.

Läs mer om vad Göteborgs universitet gör i Almedalen.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Jenny Högström Berntson|Sidan uppdaterades: 2015-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?