Forskningsresultat visualiseras genom en utställning

Nyhet: 2018-12-18

Just nu pågår en utställning på Humanistiska biblioteket som heter "Frikultur! Utominstitutionella scenkonstgrupper intar Göteborg under 1960 och 70 talen". Utställningen grundar sig i forskning gjord inom projektet "Göteborg spelar roll".

- Utställningen gör att vi kan visualisera resultat, ställa frågor och öppna för fortsatt forskning på helt andra sätt än i rapporten, säger Astrid von Rosen, forskare vid Institutionen för Kulturvetenskaper och klusterledare för CCHS' arkivkluster.

Utställningen har vuxit fram ur ett samarbete mellan biblioteket och forskarna Astrid von Rosen, Mikael Strömberg och Fia Adler Sandblad. Utställningen pågår nu och fram till den 9 februari 2019.

Av vilken anledning har ni valt att visa upp er forskning genom en utställning?
Vi avslutar vårt treåriga, men småskaliga, projekt Göteborg spelar roll under hösten. Resultaten från det ska redovisas till finansiären, Anna Ahrenbergs fond, i rapportform. När vi, ganska oväntat, fick frågan om att göra en utställning tackade vi genast ja. Det är många som passerar genom utställningen varje dag, och det är verkligen roligt att kunna göra något som är tillgängligt på detta sätt.

Vad kan du berätta om arbetet med utställningen?
Det blev ett riktigt grupparbete av det, och detta passar förstås bra ihop med den gör-det-själv-anda som hör till tidsperioden vi undersökt. För att skapa en tidslinje som fyller en hel vägg klippte och klistrade vi i flera dagar. En sak som var riktigt givande var att samarbetet med UB gjorde att nya källor kunde upptäckas, som exempelvis en tidskrift för ungdomsledare. Med cirkeln som tema arbetade vi också fram olika sätt att bjuda in besökarna att bidra med kunskap och tips till oss. Det finns bland annat en brevlåda och frågor att inspireras av.

Ni berättade även om er forskning under vårt öppna program (Näckrostimmen).
Vi fokuserade på tre olika ingångar som visar på nytänkande inom scenkonstforskningen. Mikael Strömberg använde revyn som exempel på hur provocerande kopplingar mellan olika slags arkivmaterial öppnar för scenkonstens komplexitet. Jag visade en karta som utgick från kroppens och platsens kunskap, för att lyfta fram fria dansgrupper som helt uteslutits ur tidigare forskning.
Fia Adler Sandblad utgick från den fysiska teaterns arbetsmetoder i sin presentation. Det blev en stimulerande närkontakt med publiken! Vi avslutade med den fantastiska nyheten att forskningen fortsätter i större skala: Projektet Expansion och mångfald: Digital kartläggning och analys av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965–2000 har beviljats 13 miljoner SEK i projektbidrag från Vetenskapsrådet.

Något du vill tillägga?
Vi sätter igång med Expansion och mångfald efter årsskiftet. Jag vill uppmana alla som har erfarenhet och minnen av frikultur att ta kontakt med oss. Det kan handla om att ha varit med i en fri grupp, ha planerat fria gruppers besök i skolor, om material i privatarkiv, eller om att ha minnen från fria gruppers föreställningar.

Foto: Anna Svensson