Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

Nyhet: 2019-09-02

Mumier, DNA och Japan – vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

Hur kan ett föremål från en museisamling berätta historier om företeelser i vår värld från både igår, idag och imorgon? Det är utgångspunkten för den nya poddserien Inside the Box som nu startar på Världskulturmuseet. Centrum för kritiska kulturarvsstudier, museet och Folkuniversitetet vill lyfta aktuella ämnen och väcka intresse utifrån museets samlingar och samtida forskning.

Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med inbjudna forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”.

- För vår del är Inside the Box en möjlighet att nå ut med aktuell kulturarvsforskning. Vi tror att formatet med öppna samtal på museet och podcastformen är en bra kombination för att nå ut till en bred publik och tillgängliggöra vår forskning, säger Jenny Högström Berntson, projektsamordnare på Centrum för kritiska kulturarvsstudier.

Vitt skilda ämnen

Förutom mumier rymmer höstens program vitt skilda ämnen som till exempel det västerländska intresset för japansk kultur, samiska myter och fallet med Benins kulturskatter. Och vad händer egentligen när vi DNA-testar oss? Det ska vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs reda ut tillsammans med arkeologiprofessorn Kristian Kristiansen under poddens andra avsnitt den 19 september.

- Med podden lovar vi samtal som går på djupet, tvären och kanske ibland får lyssnarna att tänka i lite nya banor. Vårt mål är samtal som berör på flera olika plan, och som förhoppningsvis väcker nyfikenhet att veta mer, säger Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig på Världskulturmuseet.

Alla tillfällen är klockan 14.00-15.00 i Studion på Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg. Fri entré. Podden Inside the Box kommer att finnas där poddar finns.


Kontakt

Jenny Högström Berntson, projektsamordnare, Centrum för kritiska kulturarvstudier (CCHS), Göteborgs universitet, tel: 031-786 4409, 0766-184409, e-post: jenny.hogstrom@gu.se
Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig, Världskulturmuseet, tel: 010-456 1277, e-post: rebecka.bukovinszky@varldskulturmuseerna.se

 


Program

Läs mer om hela höstens program för Inside The Box – prylar och personer i en globaliserad värld!

Samarbetspartners

Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid Göteborgs universitet. Forskningen som bedrivs inom ramen för centret vill på olika sätt problematisera vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.

Världskulturmuseerna /Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra världens kulturer. Vår verksamhet bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där också myndigheten har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 460 000 föremål och många berättelser - en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige.

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: Jenny Högström Berntson|Sidan uppdaterades: 2015-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?