Att bli synlig - konst och återhämtning

Temadag

Endagssymposium om konst och psykisk återhämtning.

Konstnärliga uttryck som en väg till återhämtning från psykiskt lidande är ett kulturellt arv som alltmer börjar återupptäckas. Vid exempelvis Lillhagens sjukhus fanns konstateljéer samt musikverksamhet och dansterapi. Inom samtida forskning och klinisk verksamhet finns intres-se för att integrera kultur och konstnärliga uttryck och få ökad förståelse för hur bildkonst, litteratur, musik och dans kan hjälpa människor att närma sig känslor och erfarenheter, öka välbefinnandet och skapa mening.

Människor som är eller har varit inom psykiatrin har ofta hittat ett sammanhang och funnit tillfredsställelse i kreativ verksamhet.

Vid detta symposium presenteras verksamheter som har fokus på konstens betydelse vid åter-hämtning från psykiskt lidande. Vi har bidrag från personer med egna erfarenheter, Affektiva enheten vid Psykiatri Sahlgrenska, Stiftelsen Gyllenkroken, Göteborgs universitet och Frihets-förmedlingen.

Konstnärer, forskare, kliniker och brukare möts för att dela erfarenheter av konstnärliga uttryck och deras betydelse.

Alla är varmt välkomna.

Deltagande är gratis men du behöver anmäla att du kommer till elisabeth.punzi@psy.gu.se

Symposiet arrangerat av Center för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) GU, Konstateljén Psykiatri affektiva Sahlgrenska, Psykologiska institutionen GU, och Stiftelsen Gyllenkroken, med stöd från Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Datum: 2018-02-21

Kategorier: Psykologi, Konst