Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS)

Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet/Centre for Critical Heritage Studies (CCHS) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum med deltagare från Humanistiska, Samhällsvetenskapliga, Naturvetenskapliga och Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och University College London (UCL).

Critical Heritage Studies är ett relativt nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som vill problematisera vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag. Syfte med forskningen är att presentera alternativa och kritiska tolkningar av hur vi upplever en globaliserad värld. En utmaning är därför att undersöka hur dåtiden kan användas i nutiden för att skapa framtiden. Centrumbildningen samlar fyra forskningskluster, ett forskningstema och Kulturarvsakademin:

I Making Global Heritage Futures (MGHF)
Making: Inte bara historia, berättelser och minnen, utan även det materiella är under ständig omvandling. Kulturarv skapas genom olika förhållningssätt till denna föränderlighet: man fixerar, avgränsar och stabiliserar, men man kan också förvalta, ledsaga, och vårda, som i alternativa former av bevarande, återbruk eller ”re-wilding”.
Global: Det globala är en dynamisk arena som driver och utvecklar kulturarvsfrågor på motsägelsefulla sätt. Kulturarv mobiliseras i identitetspolitik såväl som i krigsekonomin, men erbjuder också möjligheter till förhandling och dialog kring kulturellt skilda uppfattningar om rättigheter, erkännande och rättvisa, även för kategorier bortom det mänskliga, som djur, växter och ting.
Futures: Kulturarv förhåller sig inte bara till det förflutna, utan handlar i högsta grad om att vårda framtiden. När vi väljer vad vi vill behålla och bevara, och gör oss av med det oönskade styrs vi inte bara av idéer och önskningar kring vilken framtid vi vill ha – vi skapar samtidigt förutsättningarna för denna framtid.

II Curating the City (CC)
Den befintliga staden ställer forskare, praktiker, beslutsfattare såväl som medborgare inför utmaningen att ständigt förhandla förhållanden mellan dåtid, nutid och framtid. Det övergripande målet för Curating the City är att använda ”kurerande” - och i förlängning “det kuratoriella” -som ett prisma för belysa, problematisera och utveckla den traditionella expertrollen i dialog med olika intressenter, ämnesområden och publiker. Här omfattas såväl etablerade som nya kulturarvspraktiker och kulturarvsföreställningar. Forskningen syftar till att ta itu med avgörande globala utmaningar ifråga om såväl demokratiunderskott (i fråga om intersektionalitet), som hållbarhet (mot bakgrund av antropocen). Satta i detta sammanhang blir bevarande/innovation inte ett motsatspar, utan två aspekter av långsiktig socio-kulturell och ekologisk hållbarhet.

III Embracing the Archive (EA)
(Arkivets kraft: Att mobilisera kulturarv och samlingar i en digital värld)
Arkivet – eller den som behärskar det – reglerar vad vi kan veta och formulera om vårt kulturarv, vårt samhälle och vår identitet. Genom digitaliseringen uppstår omvälvande förändringar såväl gällande tillgången till som inflytandet över vårt förflutna och nuet, vilket ger helt nya möjligheter till kunskapsproduktion, identitetsformulering, samhällsengagemang och forskning. I klustret arbetar vi tvärvetenskapligt och kreativt med arkiv och digital teknik för att förändra traditionella hierarkier och förståelser.

IV Heritage and Wellbeing (HW)
I detta forskningskluster ligger fokus på att studera relationen mellan kulturarv, välbefinnande och hälsa. Kulturarvets betydelse för vår hälsa är en fråga som blivit allt mer aktuell i relation till sådana globala utmaningar såsom migration. Klustret kommer att bedriva aktiviteter som dels syftar till att utveckla vår förståelse för kulturarvets betydelse för vår hälsa och välbefinnande, dels bedriva aktiviteter som syftar till att utveckla forskningsmetoder för att kritiskt kunna studera relationen mellan kulturarv, välbefinnande och hälsa. I samband med detta utvecklingsarbete kommer frågan om hur vårt förflutna brukas och mobiliseras i syfte att påverka välbefinnande och hälsa att stå i centrum.

Theme: Heritage and Science (HS)
Genom den senaste tidens utvecklingen av DNA-forskning har naturvetenskapen fått förnyad aktualitet för framtidens kulturarv eftersom att man i framtiden kommer att kunna få information om sitt genetiska kulturarv långt tillbaks i tiden. Nya naturvetenskapliga tekniker för konservering av materiellt kulturarv har också skapat nya mer demokratiska förutsättningar för att ta hand om det lokala kulturarvet i många samhällen i världen.

Kulturarvsakademin (KAA)
Kulturarvsakademin (Heritage Academy) är ett samarbetsprojekt mellan olika kultur – och minnesinstitutioner, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Syftet är att akademin ska fungera som en mötesplats där teori och praktik kan samverka och där akademin kan stödja kunskapsutvecklingen inom universiteten och kulturinstitutionerna. Den huvudsakliga verksamheten består av seminarier, konferenser och fortbildning.

CCHS arbetsspråk är engelska och vi hänvisar därför för vidare information till våra engelska sidor. Kontaktinformation till ledningsgruppen hittar du här.  

Sidansvarig: Jenny Högström Berntson|Sidan uppdaterades: 2020-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?