Miljön, skräpet och framtiden

Föreläsning

Vad kan humaniora och samhällsvetenskap bidra med i forskning som gäller miljö och framtid?
Professor Myra J. Hird, Professor i Miljöstudier vid Queens University i Canada och projektansvarig för avfallsforskning i genera Research Group (gRG) arbetar med frågor om hur man kan förena teknik och miljövetenskap med samhälls- och humanistisk forskning.

Föredraget kommer att handla om avfallshantering i Canada och om humanioras viktiga roll för att hantera etiska, demokratiska frågor och strategier för gemensamt handlande.

Titeln på Myra Hirds tal är The Up- and Down-streaming of Waste's Management, and the Role of Social Science and Humanities Research.

Abstract:
In Canada, as elsewhere, waste is largely understood as a techno-scientific problem amenable to techno-scientific solutions. This points to a circular logic: engineering and science articulate the terms and parameters of waste 'problems' such that each new problem tethers us to further 'solutions' in the form of further techno-scientific innovations. As such, most attention is directed towards more and better diversion, better landfilling and repository technology, better semiological technologies for warning the future, and the development of new waste management technologies. Social sciences and humanities research demonstrate the urgent need to better comprehend society's fundamental and inextricable entanglement with techno-scientific phenomena, and in particular the indeterminacy and contingency of their risks. In other words, while certainly necessary in the contemporary context, techno-scientific ameliorations to waste are 'downstream' responses to emphatically 'upstream' issues; issues that require a socio-ethical framework, and engage democratic deliberation, and collective action.

Föredraget arrangeras med stöd av Centrum för genusforskning och Nätverket för miljöhumaniora.

Föreläsare: Myra Hird

Datum: 2017-04-27